On aika innovoida

Aika. Joskus aika pysähtyy, toisinaan se rientää niin, ettei ajankulua huomaa. Tärkeintä on tarttua hetkeen, vai saako näin kulahtaneesti enää sanoa?

Lähestyvät deadlinet saavat luoviin ihmisiin liikettä: ennen ”kuoleman rajaa” on tehtävä kaikki voitava, pihtisynnytettävä idea, jos se ei synny itsekseen luonnollisesti ja pakottamatta. Onko rimaa laskettava niin, että sen yli pääsee vai korotettava entisestään, että on ponnisteltava entistäkin enemmän? Nouseeko luovuuskunto rimaa nostaen?


Ensimmäisten Design Making – muotoilun ylemmän korkeakoulututkinnon lähipäivät synnyttivät ajatuksia ja kysymyksiä muotoilusta ja innovoinnista. Opintojen aloitus tuntui siltä kuin olisi hypännyt suoraan muotoilun alan altaan syvään päähän intoa täynnä, tietämättä tarkalleen edessä olevaa uintimatkaa tai -tyyliä, jolla se tulisi suorittaa.

Millaiseksi tekeminen monialaisessa opintoryhmässä muodostuu, kun keskenään ovat tekemisissä graafisen alan, tekstiili- ja teollisenmuotoilun ihmisistä kaiken taitaviin monialaosaajiin? Syntyykö timanttia vai katinkultaa?

Mitä design meille muotoilijoille merkitsee? Onko tarkoitus tuottaa maailmaan lisää materiaa vai materiatonta muotoilua? Uskallammeko kyseenalaistaa tekemisemme? Pitäisikö muotoilijat valjastaa kehittämään julkisia ja globaaleja palveluja kauniiden esineiden sijaan, kuten Veera Luoma-Aho Helsingin Sanomien kolumnissaan kirjoittaa.

Yhteistä suuntaa muotoilulähtöiselle innovoinnille haetaan opinnoissamme ryhmäytymisen kautta. Tehtävänä on jalostaa ”Aika”-teemasta ryhmän ajatukset tuotteiksi, joita esitellään kansainvälisessä muotoilukilpailussa.


Etäryhmätyöntekemisen haasteena ovat yhteydet ja yhteydenpito, jota päätimme jatkaa lähiopintopäivien keskustelun jälkeen WhatsAppin ja Facebook-ryhmän kautta vaihtelevalla intensiteetillä. Visuaalista ideapöytää pidämme referenssinä Pinterestissä.

Sosiaalinen media syöttää elämänohjeita turtumiseen asti. Hokemalla latteaksi hoettu Carpe diem saa vahvistuksen monen keittiöfilosofin huoneentaulusta, jossa voi piillä viisaus myös tulevaisuuden ja muotoilunkin alan muutoksessa ja deadlinepaineessa painiville muotoilijaryhmällemme:

Nytku, ei sitku.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *